Selecteer een pagina

(De 7 voordelen van Straatjutten)

Als we ideeën nodig hebben gaan we brainstormen. Dat doen we al sinds Alex Osborne in 1953 de brainstorm uitvond. De laatste jaren is er echter steeds meer kritiek gekomen op deze populaire vorm van idee-generatie. Onderzoek na onderzoek lijkt aan te tonen dat mensen in hun eentje betere ideeën bedenken dan tijdens een brainstorm.

Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Hoewel ik onderschrijf dat veel brainstorms weinig opleveren, denk ik dat een goede brainstorm geleid door een getrainde facilitair wel degelijk zijn nut kan hebben.

Toch denk ik dat er een beter alternatief is: Straatjutten. Daarbij gaan we niet in bedompte zaaltjes zitten, maar trekken de straat op en laten ons inspireren door de wereld om ons heen. We fotograferen alles wat onze aandacht trekt en gebruiken de gemaakte foto’s om nieuwe, krachtiger ideeën mee te creëren. 

Straatjutten heeft een flink aantal voordelen boven de traditionele brainstorm. Ik zal eerst die voordelen kort opsommen, leg dan in meer detail uit hoe Straatjutten werkt, om vervolgens de voordelen uit te diepen.

De 7 Voordelen van Straatjutten

 1. ‘Buiten’ ideeën genereren is inspirerender dan ‘Binnen’.
 2. Straatjutten creëert een Open Mindset bij de deelnemers.
 3. Straatjutten is -in tegenstelling tot brainstormen- ook bijzonder geschikt voor introverten.
 4. Je krijgt meer ideeën dankzij onze krachtige Idee-Starters.
 5. Je krijgt betere ideeen doordat ze gebaseerd zijn op ‘Bewezen Principes’.
 6. Je krijgt veel vaker ideeën (24/7)
 7. Straatjutten verrijkt je leven.

Wat is Straatjutten?

Straatjutten is de andere manier van idee-generatie. Zoals de naam al suggereert gebruiken we straat als inspiratiebron voor nieuwe ideeën. Dat werkt als volgt: Na een training in ‘onbevangen kijken’ (Mind Like Child) gaan we naar buiten en maken we foto’s van alles wat onze aandacht trekt. Foto’s die stuk voor stuk ‘idee-zaadjes’ bevatten. En met de speciale door ons ontwikkelde iDNA-techniek vertalen we deze ‘idee-zaadjes’ van de straat naar ideeën voor onze eigen organisatie. Daarna gebruiken we ook nog een keer de allersterkste idee-principes uit het 3400+ foto’s tellende Straatjutten-archief. Zo verzinnen we nog meer en vooral nog betereideeën.

Doordat we starten met bewezen idee-principes is de kans op succesvolle realisatie van de ideeën veel groter dan normaal. Straatjutten is daarnaast ook nog eens heel veel leuker dan brainstormen in een zaaltje. 

En… je hoeft je bij Straatjutten niet te beperken tot de straat! Ideeën zijn overal om je heen, als je maar een beetje oplet en onze iDNA-techniek toepast.

De 7 voordelen van Straatjutten toegelicht

1: ‘Buiten’ ideeën genereren is inspirerender dan ‘Binnen’

Brainstorms vinden binnen plaats. Sterker nog: bijna alle alle idee-generatie-methodes zijn bedoeld om binnen te gebruiken. Meestal in saaie vergaderzalen. Ik geloof dat je omgeving iets met je doet en dat saaie zalen niet de beste plek zijn om ideeën te krijgen. Het is veel inspirerender om naar buiten te gaan en een boeiende omgeving op te zoeken. En dat is precies wat Straatjutten doet. 

2. Straatjutten zorgt voor een Open Mindset

Straatjutten begint met een Mindset training. We zetten deelnemers in de tijdmachine en brengen ze terug naar toen ze vijf jaar oud waren. Op die leeftijd ben je nog ‘open’. Als 5-jarige geloof je nog in de oneindige mogelijkheden die de wereld te bieden heeft en ben je nog niet verpest door het ‘kan-niet-virus’

We starten de Mindset training met kijk-theorie. Daarna gaan we voorzichtig wat oefeningen in de praktijk doen en als iedereen ‘open’ is laten we de ‘5-jarigen’ los op straat. Daar gaan ze -zonder te oordelen- foto’s maken van alles wat hun aandacht trekt. Ze leren de stem van hun interne volwassene (‘maak die foto maar niet‘) te negeren (met de ongehoorzaamheid van een 5-jarige). Hoe vaker mensen gaan straatjutten, hoe beter ze worden in het uitstellen van hun oordeel. En: hoe opener hun mindset. 

3. Geschikt voor Extraverten EN Introverten

De klassieke brainstorm-vorm van Alex Osborne is vooral geschikt voor extraverten. De hardste schreeuwers komen het meest aan het woord. Introverte persoonlijkheden gedijen niet in zo’n pandemonium. Ze houden hun gedachten en ideeën voor zichzelf. Met als consequentie dat je de ideeën (en de betrokkenheid) van de helft van de mensen mist. Nou zijn ook bij de brainstorm manieren om introverten voldoende aan het woord te laten. Maar bij straatjutten is dat ingebakken in de methode. Dat komt: je gaat in je eentje de straat op foto’s maken. En daarna ga je met z’n tweeën ideeën bedenken op basis van de gemaakte foto’s. Geen groepsdruk, geen schreeuwers, alleen maar krachtige ideeën. 

4. Je krijgt meer ideeën dankzij onze Krachtige Idee-starters

Straatjutten geeft je creativiteit een duwtje in de rug. Het is ideeën verzinnen met-wind-mee. Het is de e-bike onder de creativiteitstechnieken, zou je kunnen zeggen. Dat komt doordat we eerst op straat op zoek gaan naar idee-starters en daarna pas ideeën gaan verzinnen. Die idee-starters zijn een ongelofelijk krachtig begin om meer ideeën te verzinnen. Ze geven je echt een duwtje in de rug. 

5. Je krijgt betere Ideeën dankzij ‘Bewezen Principes’

De idee-starters die we op straat vinden hebben hun kracht bewezen in de harde werkelijkheid. Ze zijn er in geslaagd jouw aandacht te trekken in een hele drukke straat vol met andere prikkels. Dat betekent dat de achterliggende principes krachtig zijn. En als je daarmee nieuwe ideeën verzint zullen die kansrijker zijn dan normaal. 

6. Je krijgt vaker ideeën: 24/7 inspiratie

Dit is misschien wel het aller belangrijkste voordeel van straatjutten. Het is in feite een methode om ideeën te halen uit je omgeving. Waar je ook bent. Op straat, in een museum, in een supermarkt, bij de dokter, in de Ikea, op een vliegveld, voor de TV. Etc. Etc.

Het is goed om te beseffen dat we -terwijl we gewoon ons normale leven leiden- voortdurend rondlopen in andere branches. En die andere branches blijken keer op keer de beste bron van nieuwe ideeën. Het enige wat we in die andere branches nog moeten doen is goed kijken met open mind. 

Als je er heel even over doordenkt, betekent dat dat je leven een grote brainstorm geworden is. Je hoeft alleen maar wat vaker op te letten als je toch al rondloopt in al die andere branches en de iDNA-techniek toe te passen. 

7. Straatjutten verrijkt je leven

 • Je leert beter kijken naar de wereld om je heen en herontdekt hoe mooi die wereld eigenlijk is.
 • Je traint je nieuwsgierigheid (en nieuwsgierige mensen zij gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek)
 • Je brengt je aandacht in het hier en nu (Straatjutten is het praktische broertje van Mindfulness
 • Een uur op straat is een effectief tegengif voor je verslaving aan je telefoon en social media.
 • Je leert je oordeel uit te stellen, waardoor je wat loskomt van je automatische reacties
 • Je hervind telkens als je de straat op gaat het gelukzalige gevoel van toen je 5 jaar oud was (Straatjutten bezorgt je de eeuwige jeugd)

Voor iedereen

De afgelopen jaren hebben we Straatjut-sessies georganiseerd voor meer dan 65 organisaties. Van Philips tot Thuiszorg de Friese Wouden. Van Brainport tot de Gemeente Purmerend. Van Shell tot de Keurmerkstylist. En van de ANWB tot het Vlaams centrum voor Kwaliteitszorg

Straatjutten blijkt in elke branche te werken en bij zowel hele kleine als hele grote organisaties.

Meer weten? Ga naar www.straatjutten.nl