Tips, tricks & tools voor gemeenten die willen starten met citymarketing
Welkom!
Mijn naam is Richard Stomp. Ik heb 16 jaar ervaring in het vakgebied citymarketing. Als adviseur, kwartiermaker en (eerste) directeur heb ik meer dan 20 steden geholpen in de startfase van hun citymarketing. Ik ben jurylid geweest van de Nationale Citymarketing Award en ben lid van de programmacommissie van het netwerk Citymarketing.
Terugdoen
Het vak heeft mij veel gegeven en ik vond dat het tijd was om wat terug te doen: daarom stel ik mijn tips en tools gratis beschikbaar. Ik de hoop dat het bijdraagt aan de citymarketing van onze prachtige Nederlandse steden.
Tip 1: Weet Waarom!

Soms beginnen steden met Citymarketing omdat iedereen dat doen. Dat is meestal niet de beste reden. Zorg dat je weet waarom je uberhaupt aan Citymarketing zou moeten beginnen. Welk probleem moet het oplossen? waar moet het aan bijdragen?
Goede reden
Een belangrijk argument zou kunnen zijn dat steden met elkaar concurreren in het aantrekken vasthouden van bewoners, bezoekers, bedrijven en studenten. En dat het dan belangrijk is dat je door eenduidige branding en marketing een voorkeurspositie weet te creëren in de hoofden van die doelgroepen.
Tip 2: “Gewone” marketing is niet genoeg

Citymarketing is wat anders dan marketing van een product of dienst. Hoewel bepaalde marketingprincipes in beide disciplines gelden, zijn er ook grote verschillen.
Een van de belangrijkste is dat Coca Cola (om maar een product te noemen) eigendom is van 1 bedrijf en de stad eigendom is van iedereen. Dat maakt Citymarketing in veel opzichten complexer. En dus verdient het een totaal andere aanpak.
Tip 3: Meer dan toerisme

Citymarketing richt zich niet alleen op. toeristen. Naast die bezoekers, zijn ook bewoners, bedrijven en (afhankelijk van de stad) ook studenten van groot belang.
En
Tip 4: Niet alleen van de gemeente

Zorg dat Citymarketing niet alleen van de gemeente is of alleen door de gemeente wordt bedreven. Het liefst wil je dat iedereen die over de stad communiceert vanuit een gedeeld sterk merk hetzelfde beeld uitstraalt. Dat is meteen een van de grote uitdagingen.
Tip 5: Branding EN Marketing

Citybranding en Citymarketing wordt vaak door elkaar gebruikt. Als we het heel simpel maken dan gaat branding over de merkpositionering (hoe willen we gezien worden door de doelgroepen) en zorgt marketing dat dat gebeurt.
Ik pleit ervoor om de twee hand-in-hand te ontwikkelen. Dus bij het bepalen van het merk al nadenken welke doelgroepen je wilt bereiken.
Tip 6: Manage Stakeholders

Citymarketing kent vele stakeholders, die soms sceptisch staan tegenover Citymarketing.
Twee dingen zijn van groot belang: betrek ze van het begin af aan EN zorg dat ze op de hoogte blijven van wat je bereikt. Dat vraagt om slimme customer relation management. Bijvoorbeeld met het dashboard dat ik heb ontworpen.
Tip 7: Strategische verankering

Ik kies er altijd voor om de Citymarketing strategie nadrukkelijk te koppelen aan de grootste uitdaging(en) van de stad op middellange termijn. Dat zorgt dat je heel zichtbaar bijdraagt aan de dingen die echt belangrijk zijn. En maakt het voor de politiek moeilijker om in financieel moeilijke tijden weer met Citymarketing te stoppen.
Tip 8: Eigen inwoners

Waar Citymarketing lange tijd focuste op mensen van buiten en inwoners slechts als ambassadeurs werden gezien, is die doelgroep de laatste jaren veel belangrijker geworden. Focus dus OOK op de eigen inwoners.
Tip 9: Meer dan slogo

Citymarketing is meer dan het bedenken van een slogan en een logo (kortweg slogo). Dat wil niet zeggen dat je die niet nodig hebt,
Tip 10: Scherpte EN Draagvlak

In polderland Nederland zijn we gewend om net zo lang met elkaar te overleggen tot iedereen zich er (enigzins) in kan vinden. Dat levert doorgaans geen scherpe, onderscheidende marketing op.
Draagvlak zonder scherpte levert een grijze propositie op,
Scherpte zonder draagvlak