Ben jij al eens een wonderling gemaakt?
Een wonderling is een samentrekking van twee woorden: "verwonderen" en "wandeling", Een wonderling is dus een wandeling waarbij je je verwondert. Je open stelt voor de wonderen die altijd en overal om je heen zijn, maar waar je normaal gesproken gedachteloos aan voorbij loopt.
Als kind maakte je de hele tijd wonderlingen en werd je gefascineerd door duizenden dingen die we als volwassene heel gewoon zijn gaan vinden. Een prachtig torretje op een blaadje, een stukje touw dat werd achtergelaten op de stoep, een mierennest, een muizenholletje, de bloemblaadjes van een felrode roos,.. Volwassenen maken zelden nog wonderlingen. We zijn veel te druk met Het Serieuze Leven en hebben bovendien alles al gezien.
Waarom?
Waarom zou je het doen?
Tijdens een wonderling kom je voor even los van de permanente gedachtenstroom vol zorgen over gisteren en morgen. Je stapt in het hier en nu om met volle teugen en al je zintuigen te genieten van de rijke, wondere wereld die overal om je heen is.
Het is een heerlijk intermezzo in een dolgedraaide wereld van computers, iPads en telefoons. Het is loskomen van de waan van de dag. Het is een uurtje echte ontspanning die je meer oplevert dan televisie of de socials. Het is een verfrissende douche voor je hoofd.
De ervaring die nog het dichtst bij een wonderling komt is die van een vakantie in een vreemd land. Opeens werken al onze zintuigen weer en genieten we volop van al die onbekende indrukken. We zien van alles en verbazen ons hoe mooi de wereld toch kan zijn.
Waarom hebben we dat heerlijke gevoel alleen op vakantie? Dat komt doordat onze hersenen super efficient zijn en bij voorkeur geen aandacht schenken aan dingen die ze al denken te kennen. Ons brein is een grootverbruiker van energie en het is best slim om een beetje zuinig te zijn met onze aandacht.
Maar dat gaat dus ten koste van de heerlijke verwondering die je als kind kon hebben voor alles om je heen. Gelukkig kun je die automatische spaarstand van je hersenen" overriden" door weer op een wonderling te gaan.
Hoe?
Hoe maak je een wonderling?
Gewoon door naar buiten te gaan en te lopen. Probeer daarbij zoveel mogelijk om je heen te kijken en zo min mogelijk te denken aan andere zaken als je werk, de ruzie van gisteren of de presentatie van morgen. Probeer zo nieuwsgierig mogelijk te worden naar wat er allemaal om je heen is. Ook naar dingen die je misschien al duizend keer gezien hebt in je leven.
Je hebt kans dat je volwassen hersenen gaan protesteren: "dit is stom", "er is hier niks bijzonders te zien" of: "je hebt wel iets belangrijkers te doen". Neem die gedachten dan waar en laat ze vervolgens los. Loop gewoon verder en kijk opnieuw goed om je heen. Volg diezelfde strategie als er toch gedachten opkomen over je werk of andere ellende. Neem je gedachten waar, veroordeel ze niet, en laat ze weer los om je aandacht terug te brengen naar de wereld om je heen. In die zin is een verwonderling het actieve zusje van mindfullness.
Ogen van een kind
De meesten van ons zijn ooit kind geweest. En hoewel onze opvoeders heel erg hun best hebben gedaan om ons afscheid te laten nemen van die kindertijd, zit er diep van binnen nog steeds een stukje kind in ons allemaal. Mijn prognose: die gaat helemaal opleven van een verwonderling. Zeker als je je fantasie een beetje de ruimte geeft. Een kind doet dat de hele dag: een afgevallen tak is een toverstaf, een holle boom is de ingang naar een betoverde wereld, een zandhoop is een bergtop. Geef jezelf toestemming om ook op die manier naar de wereld om je heen te kijken. Negeer de alledaagse werkelijkheid voor even en fantaseer wat de dingen ook zouden kunnen zijn op betekenen. (Zie de voorbeelden verderop in dit artikel)
5 tips
Tip 1: laat je telefoon thuis.
Onze mobieltjes zijn wellicht de grootste aandachttrekkers in het heelal. Er hoeft maar een kleine ping te klinken en we worden gegijzeld door de nieuwe holle sensaties van social media. Dat helpt niet als je bezig bent met een verwonderling. Laat je telefoon dus thuis of zet hem uit.
Tip 2: Loop langzaam.
We hebben de neiging om veel te snel te lopen. Je gaat veel meer zien als je veel langzamer loopt dan je gewend bent. Dat voelt misschien een beetje vreemd aan in het begin maar wees gerust: het went snel. Het is ook belangrijk om zo nu en dan even stil te staan en aandachtig om je heen te kijken. Misschien zelfs even een paar minuten op 1 plek door te brengen en je af te vragen: wat valt hier nog meer te zien?
Tip 3: Neem een camera mee.
Een fototoestel geeft je een extra duwtje om goed om je heen te kijken. Je gaat als het ware op zoek naar de bijzondere dingen om je heen. Het is ook een mooie smoes om je protesterende hersenen te misleiden: je bent niet kinderlijk aan het wandelen, je bent een fotograaf... Laat daarbij je verlangen los om "mooie" of “goede” foto's te maken los. De foto's zijn slechts een hulpmiddel en als je teveel je best doet op goede foto’s sta je minder open voor de kleine wonderen om je heen.
Tip 4: Waar?
Het korte antwoord: Overal Maak zeker ook eens een verwonderling in een omgeving die je kent als je broekzak. Je zult al snel ontdekken dat die broekzak nog heel veel onbekends en wonderlijks bevat. Juist hier is het dan belangrijk om je hersenen in de nieuwsgierigheid-stand te zetten. Want juist hier hebben ze de neiging om te protesteren: stop met deze onzin: je hebt hier alles al gezien.
Tip 5: Geen tijd?
Veel mensen zeggen dat ze geen tijd hebben voor een (dagelijkse) verwonderling. Ik antwoord dan dat ze misschien tijd kunnen maken. Door iets minder tijd door te brengen op hun telefoon of achter de tv bijvoorbeeld. Maar je kunt ook gaan lunchwandelen. Of iets verder weg parkeren van je werk en van het laatste stukje een verwonderling maken.
Over mij
Ik maak al zeventien jaar (vrijwel) dagelijks een wonderling. Ik noem het meestal ‘straatjutten’. Dat is ontstaan als een manier om overal ideeën te vinden (meer op www.straatjutten.nl), maar ik ben de verwonderling-variant ook steeds meer gaan waarderen. Ideeën zijn dan even niet nodig, verbazing en verwondering is genoeg. Het breng mij rust in mijn hoofd en warmte in mijn hart. Iedere dag weer.
Voorbeelden
Hieronder wat voorbeelden van mijn eigen verwonderlingen. Het gaat mij er niet om of de foto briljant is, het gaat me puur om het plezier van de ontdekking.